Loading...
07.06.2022

Tarafından Kendiliğinden Taraf Değişikliği Yapılabileceği Hususu

T.C. Yargıtay 16. Hukuk Dairesi 
E. 2015/11479
K. 2017/5227
T. 6.7.2017

DAVA : Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay`ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:

KARAR : Kadastro sonucunda ... Köyü çalışma alanında bulunan 243 ada 52 parsel sayılı ....274,73 m2 yüzölçümündeki tarla vasfındaki taşınmaz kazandırıcı zamanaşımı zilyetliği, miras yoluyla gelen hak ve taksime dayanarak davalı ... ... ... adına tespit ve tescil edilmiştir. Davacı Hazine, zilyetlikle mülk edinme şartlarının davalı lehine gerçekleşmediği ve çekişmeli taşınmazın Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerden olduğu iddiasıyla tapu iptali ve tescil davası açmıştır. Mahkemece yapılan yargılama sonunda davanın dava şartı (taraf ehliyeti) yokluğu sebebiyle usulden reddine karar verilmiş; hüküm, davacı Hazine vekili tarafından yasal süresi içerisinde temyiz edilmiştir.

SONUÇ : Yerel Mahkemece; davalının dava tarihinden önce ölmüş olması sebebiyle HMK`nın 114/d ve 115/.... maddeleri gereğince davanın usulden reddine karar verilmiş ise de; karar usul ve yasaya uygun değildir. 6100 Sayılı HMK`nın 50.maddesinde kimlerin davada taraf ehliyetine sahip olacağı belirtilmiştir. Aynı Kanun`un 124. maddesinde, taraf değişikliğinin karşı tarafın rızası ile olabileceği, maddi bir hatadan kaynaklanan veya dürüstlük kuralına aykırı olmayan ve dava dilekçesinde tarafın yanlış veya eksik gösterilmesinin kabul edilebilir bir yanılgıya dayanması hallerinde, karşı tarafın rızasını aramaksızın taraf değişikliği talebinin hakim tarafından kabul edilebileceği düzenlenmiştir. Dava tarihinden önce ölen kişinin Medeni Kanuna göre taraf ehliyeti son bulacağından ölü kişi aleyhine dava açılamayacak ise de; Hazinenin dava açtığı kişi tapu kayıt maliki olup, tapuda malik olarak görünen kişinin ölü olduğunun bilinememesi kabul edilebilir bir yanılgı teşkil edeceğinden daha üstün bir yarar dikkate alınarak yargılamaya gerçek tarafla devam edilmelidir. Mahkemece, davacıya ölü tapu kayıt maliki mirasçılarına davayı yöneltme imkanı tanınarak taraf teşkili sağlanmalı ve bundan sonra işin esasına girilip inceleme yapılarak sonucuna göre bir karar verilmelidir. Belirtilen hususlar göz önünde bulundurulmaksızın yazılı şekilde hüküm kurulması isabetsiz olup, davacı Hazine vekilinin temyiz itirazları yerinde bulunduğundan kabulüyle hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, 06.07.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.