Loading...
19.07.2022

Senedin Kambiyo Vasfı Taşıyıp Taşımadığı Hususu

T.C. Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 
E. 2012/6548
K. 2012/21697
T. 20.6.2012

ÖZET : Borçlu, takibe ilişkin borcu kabul ederek ödeme iddiasında bulunmuştur.Borç kısmen veya tamamen kabul edilmiş ise mahkemece takibe dayanak belgenin kambiyo senedi vasfı taşımaması nedeniyle takip iptal edilemez.Borçlunun diğer iddiaları incelenerek sonucuna göre karar verilmesi gerekir.

DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi Muharrem Terzi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği düşünüldü :

KARAR : İ.İ.K.nun 170/a-2. maddesinde "İcra mahkemesi müddetinde yapılan şikayet veya itiraz dolayısıyla, usulü dairesinde kendisine intikal eden işlerde takibin müstenidi olan kambiyo senedinin bu vasfı haiz olmadığı veya alacaklının kambiyo hukuku mucibince takip hakkına sahip bulunmadığı hususlarını re`sen nazara alarak bu fasla göre takibi iptal edebilir." düzenlemesine yer verilmiştir. Aynı maddenin son fıkrasında ise. "her ne suretle olursa olsun, imza inkarı geri alınmış veya borç kısmen veya tamamen kabul edilmiş ise bu madde hükmü uygulanmaz." denilmektedir.

Somut olayda, şikayetçi borçlu icra mahkemesine başvurusunda, bir kısım bankalar aracılığıyla muhtelif tarihlerde borçlarını fazlasıyla ödediğini ileri sürmektedir.

Bu durumda yukarda yazılı madde hükmüne göre borç kabul edilerek ödeme iddiasında bulunulmakla yukarda açıklanan yasa hükmü gereğince olayda, İ.İ.K.nun 170/a-2. maddesinde yer alan dayanak belgenin kambiyo senedi vasfını taşımaması olgusu, iptal nedeni olarak kabul edilemez. Mahkemece borçlunun diğer iddiaları incelenerek sonucuna göre karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçeyle hüküm tesisi isabetsizdir.

SONUÇ : Alacaklının temyiz itirazlarının kabulüyle mahkeme kararının yukarda yazılı sebeplerle İ.İ.K. 366 ve H.U.M.K.`nun 428. maddeleri uyarınca ( BOZULMASINA ), ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 20.06.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.