Loading...
25.04.2022

Davacı Kadın Tarafından Davalının Takılan Ziynet Ve Paraları Bozdurduğunu İddia Etmesi Ve Bu İddianın Yemin Deliline Dayanmaksızın Değerlendirilmesi Yasaya Aykırıdır

T.C. Yargıtay 2. HUKUK DAİRESİ
E. 2015/11405
K. 2016/2050
T. 9.2.2016

ÖZET : Davacı kadın düğünde takılan ziynet ve paraların davalı tarafından alınıp bozdurulduğunu iddia etmiş ancak bu iddiasını diğer delillerle ispat edememiştir. Davacı kadın delil listesinde açıkca yemin deliline de dayanmamıştır. İspat yükü kendisine düşen ve davasını diğer delillerle kanıtlayamayan davacı kadına ziynet ve para alacağına dair talebi konusunda diğer tarafa yemin teklif etme hakkı hatırlatılıp, Hukuk Muhakemeleri Kanununun 225 vd. maddelerindeki yeminle ilgili usul işlemleri yerine getirilip, gerçekleşecek sonucuna göre karar verilmesi gerekir.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı kadın tarafından temyiz edilerek; temyiz incelemesinin duruşmalı olarak yapılması istenilmekle; duruşma için belirlenen 9.2.2016 günü duruşmalı temyiz eden ile vekili geldi. Karşı taraf davalı ve vekili gelmedi. Gelenin konuşması dinlendikten sonra işin incelenerek karara bağlanması için duruşmadan sonraya bırakılması uygun görüldü. Bugün dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : 1- )Davacı asil 10.4.2015 tarihli dilekçesi ile boşanma telebinden feragat ettiğini beyan etmiştir. Mahkemece bu husus gözetilerek boşanma davası ve fer`ileri yönünden hüküm kurulmak üzere hükmün bozulmasına karar vermek gerekmiştir.

2- )Davacı kadının ziynet ve para alacağına yönelik temyiz itirazlarının incelenmesine gelince;

Davacı kadın düğünde takılan ziynet ve paraların davalı tarafından alınıp bozdurulduğunu iddia etmiş ancak bu iddiasını diğer delillerle ispat edememiştir. Davacı kadın delil listesinde açıkca yemin deliline de dayanmamıştır. İspat yükü kendisine düşen ve davasını diğer delillerle kanıtlayamayan davacı kadına ziynet ve para alacağına dair talebi konusunda diğer tarafa yemin teklif etme hakkı hatırlatılıp, Hukuk Muhakemeleri Kanununun 225 vd. maddelerindeki yeminle ilgili usul işlemleri yerine getirilip, gerçekleşecek sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, eksik incelemeyle ziynet ve para alacağının reddine karar verilmesi isabetsiz olup bozmayı gerektirmiştir.

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarda gösterilen sebeple BOZULMASINA, duruşma için takdir olunan 1.350.00 TL vekalet ücretinin davalıdan alınıp davacıya verilmesine, temyiz peşin harcının istenmesi halinde yatırana iadesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 09.02.2016 günü oybirliğiyle karar verildi.