Loading...
12.09.2022

Taksirle Yaralama Hakkında

T.C.  Yargıtay 12. Ceza Dairesi 
E. 2014/11052
K. 2014/16124
T. 30.6.2014

ÖZET : Sanık hakkında görülen dava taksirle yaralama suçuna ilişkindir. Katılana barodan CMK`nın 234/2. maddesi gereğince vekil atanması nedeniyle karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca belirlenecek maktu vekalet ücretinin sanıktan tahsiline hükmedilmesi gerektiğinin gözetilmemesi doğru görülmemiştir.

DAVA : Taksirle yaralama suçundan sanığın mahkumiyetine ilişkin hüküm sanık ve katılan vekili tarafından temyiz edilmekle dosya incelenerek gereği düşünüldü:

KARAR : Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre, sanığın, yerinde görülmeyen tüm; katılan vekilinin ise diğer temyiz itirazlarının reddine,

Ancak;

Katılana barodan CMK`nın 234/2. maddesi gereğince vekil atanması nedeniyle karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca belirlenecek maktu vekalet ücretinin sanıktan tahsiline hükmedilmesi gerektiğinin gözetilmemesi,

SONUÇ : Kanuna aykırı olup, hükmün bu nedenle 5320 sayılı Kanun`un 8. maddesi gereğince halen uygulanmakta olan 1412 sayılı CMUK`un 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, ancak yeniden yargılamayı gerektirmeyen bu konuda, aynı Kanun`un 322. maddesi gereğince karar verilmesi mümkün bulunduğundan, aynı maddenin verdiği yetkiye istinaden; hüküm fıkrasına “Karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre belirlenen 600 TL vekalet ücretinin sanıktan alınarak Hazineye irat kaydına” cümlesinin eklenmesi suretiyle, sair yönleri usul ve kanuna uygun bulunan hükmün isteme uygun olarak düzeltilerek ONANMASINA, 30.06.2014 tarihinde oybirliği ile karar verildi.