Loading...
13.05.2022

Resmi Belgede Sahtecilik Suçu Hakkında

T.C. Yargıtay 11. Ceza Dairesi
Esas No: 2006/5624
Karar No: 2009/474
Karar Tarihi: 4.2.2009

    ÖZET : Denizli Lisesi "sosyal-sanat" bölümünden mezun olan sanığın ÖSYM sınavından aldığı puanın, Pamukkale Üniversitesinin resim bölümü için açtığı özel yetenek sınavına yeterli olmaması ve "resim" bölümünden mezun olanların daha az bir puan ile bu sınava katılabilmeleri üzerine, kayıt yaptırabilmek için noterden tasdikli lise diploması zayi belgesinin "bölüm-kolu" kısmındaki "sosyal-sanat" ibaresinin yanına "resim" ibaresini ekleyip, bu belge ile ön kayıt yaptırdıktan sonra girdiği sınavı kazanarak kesin kayıt yaptırmak suretiyle yüklenen resmi belgede sahtecilik suçunu işlediğinin iddia olunması karşısında; lehe hükmün, suç tarihinde yürürlükte bulunan ve fiiline uyan 765 sayılı TCK.nun 342/3. maddesinin, 5237 sayılı Yasada fiiline karşılık gelen 204/1. maddesi ile karşılaştırma yapılarak belirlenmesi gerekir.

    DAVA VE KARAR : Denizli Lisesi "sosyal-sanat" bölümünden mezun olan sanığın ÖSYM sınavından aldığı puanın, Pamukkale Üniversitesinin resim bölümü için açtığı özel yetenek sınavına yeterli olmaması ve "resim" bölümünden mezun olanların daha az bir puan ile bu sınava katılabilmeleri üzerine, kayıt yaptırabilmek için noterden tasdikli lise diploması zayi belgesinin "bölüm-kolu" kısmındaki "sosyal-sanat" ibaresinin yanına "resim" ibaresini ekleyip, bu belge ile ön kayıt yaptırdıktan sonra girdiği sınavı kazanarak kesin kayıt yaptırmak suretiyle yüklenen resmi belgede sahtecilik suçunu işlediğinin iddia olunması karşısında; lehe hükmün, suç tarihinde yürürlükte bulunan ve fiiline uyan 765 sayılı TCK.nun 342/3. maddesinin, 5237 sayılı Yasada fiiline karşılık gelen 204/1. maddesi ile karşılaştırma yapılarak belirlenmesi gerektiği gözetilmeden, yüklenen suret üzerinde sahtecilik suçunun 5237 sayılı Yasada düzenlenmediğinden bahisle yazılı şekilde hüküm kurulması,

    SONUÇ : Yasaya aykırı, katılan vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı 5320 sayılı Kanunun 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK.nun 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, 04.02.2009 gününde oybirliğiyle karar verildi.